Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα Ειδικά Επιδόματα Πολυτέκνων και Τριτέκνων»

ΠΡΟΣ:
1)    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2)    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα Ειδικά Επιδόματα Πολυτέκνων και Τριτέκνων»   
Διαβάζοντας το υπ’ αριθμ. 128/24-1-2017 ΦΕΚ με τίτλο «Καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων εφαρμογής του προγράμματος Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», με έκπληξη διαπιστώνεται  ότι οι πολύτεκνες οικογένειες και ειδικά οι άνεργες ή και άστεγες απορρίπτονται από το πρόγραμμα του ΚΕΑ, λόγω εισοδήματος. Και αυτό διότι στο συνολικό δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσμετρά το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων & το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων οικογενειών, ως εισόδημα (σε αυτό το σημείο θυμίζουμε ότι μεγάλος αριθμός Πολύτεκνων Οικογενειών το 2016, έλαβε το μεγαλύτερο μέρος του επιδόματος στην γ’ και δ’ δόση). Επισημαίνουμε ότι με βάση το νόμο 4254/2014 «Τροποποίηση διατάξεων ΚΦΑΣ, κατάργηση ΑΥΟ Π & Λοιπές Διατάξεις»  παράγραφο Β υποπαράγραφο Β.2 , άρθρο 7 παρ. α και β αναφέρεται ότι:
«…7. α. Από 1.1.2013 και μετά το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων του άρθρου 40 του Ν. 4141/2013 (Α΄ 81) δεν προσμετράται στο καθαρό ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα και απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.
β. Απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011 , το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων της υποπαραγράφου ΙΑ 2 της παραγράφου ΙΑ του Ν. 4093/2012 και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων του άρθρου 40 του N. 4141/2013 , από την έναρξη χορήγησής τους..».

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1)    Με ποιο σκεπτικό πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση που οδηγεί στην εξαθλίωση τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες;
2)    Θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να εξαιρεθεί το Ενιαίο Επίδομα Τέκνων καθώς και το  Ειδικό Επίδομα  τριτέκνων και πολυτέκνων, από τα εισοδηματικά κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως αυτά οριζόντουσαν από το Ν. 4254/2014;

                                                                                     Αθήνα, 1/2/2017
  Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας

                                                       ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...