Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ : «Κατάφορες αδικίες στις συντάξεις στρατιωτικών»



ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
3) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Κατάφορες αδικίες στις συντάξεις στρατιωτικών»  

Ο Ν. 4387/2016 , έχει δημιουργήσει κατάφορες αδικίες στις συντάξεις των στρατιωτικών, όπως άλλωστε όλων των κλάδων. σε όλους τους κλάδους, Όπως αναφέρει το άρθρο 12 του ως άνω Νόμου «………….σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για την συνταξιοδότηση του εξ ιδίου δικαιώματος ή ανικανότητας, δικαιούνται σύνταξη ο/η επιζών σύζυγος, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας του κατά τον χρόνο θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου». Στην περίπτωση όμως που επέλθει ο θάνατος πριν την συμπλήρωση του 55ου έτους ηλικίας του άλλου συζύγου, τότε καταβάλλεται σε αυτόν σύνταξη για διάρκεια τριών (3) ετών. Εάν ο δικαιούχους συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά την διάρκεια λήψης της σύνταξης, η καταβολή της διακόπτεται με την συμπλήρωση της τριετίας και άρχεται εκ νέου με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του. Οι ανωτέρω ηλικιακοί περιορισμοί δεν εφαρμόζονται εφόσον υπάρχουν προστατευμένα τέκνα ή υφίσταται αναπηρία κατά 67% και άνω….…..»
                Αυτό αποτελεί κατάφωρη αδικία, γιατί πλήττει κυρίως τις οικογένειες όπου εργαζόμενος ήταν μόνο ο εκλιπών σύζυγος και πιο συγκεκριμένα τους  στρατιωτικούς κυρίως λόγω των συχνών μεταθέσεων και της ιδιαιτερότητας του στρατιωτικού λειτουργήματος, διότι οι σύζυγοι είτε δεν μπορούν να εργαστούν, είτε εγκαταλείπουν την δουλειά τους για να ακολουθήσουν τον σύζυγο τους. Ήδη στην Ήπειρο σύζυγος στρατιωτικού  που πρόσφατα απεβίωσε και η οποία εμπίπτει στις παραπάνω διατάξεις του συγκεκριμένου Νόμου, λόγω ηλικίας,  θα μείνει δυστυχώς ουσιαστικά χωρίς σύνταξη. Αποτέλεσμα είναι η οικογένεια του εκλιπόντος να έχει να αντιμετωπίσει πέραν του ψυχολογικού σοκ της απώλειας του και το οικονομικό αδιέξοδο που οδηγείται από την εφαρμογή του συγκεκριμένου Νόμου. Είναι σαφές ότι πλήττονται οικογένειες στρατιωτικών που η σύζυγος δεν εργάζεται, και αυτές είναι χιλιάδες.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Θα υπάρξει τροποποίηση της σχετικής διάταξης του Νόμου 4387/2016, ώστε να αρθεί αυτή η κατάφορη αδικία σε βάρος χιλιάδων οικογενειών στρατιωτικών;


                                                                                Αθήνα, 18/1/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
                                
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...