Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

"Το Αύριο ανήκει σε Εμάς".

Την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου, στην Τ.Ο. Ανατολικής Αττικής πραγματοποιήθηκε ομιλία του Συναγωνιστή και Ήρωα Αδερφού μας, Αλεξάνδρου Γέροντα με θέμα "Το Αύριο ανήκει σε Εμάς". Τον ομιλητή προλόγισε ο βουλευτής και Συναγωνιστής Χρήστος Παππάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην επετειακή εκδήλωση της Τοπικής μας Οργανώσεως για την συμπλήρωση των 5 ετών λειτουργίας της. Εν μέσω χειροκροτημάτων ανέβηκε στο βήμα ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης, Αλέξανδρος Γέροντας, ο οποίος με την ομιλία του συγκίνησε τις καρδιές μας και έκανε τις ψυχές μας να γεμίσουν με πάθος και πίστη για την δύσκολη συνέχεια.


Αρχικά αναφέρθηκε στο γεγονός πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα του αντισυνταγματικού τόξου αφού είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που μάχεται υπέρ Πατρίδος!  Έπειτα σημείωσε το ότι εμείς οι Έλληνες Εθνικιστές δεν έχουμε ως αυτοσκοπό μας το χρήμα και το κέρδος που κινητοποιούν τους φαιδρούς και τους ριψάσπιδες, τους ανθρώπους του παρελθόντος και του χθες, αλλά εμάς μας εμπνέουν η Πατρίδα το Έθνος και η Φυλή. Αξίες που είναι Αιώνιες και αντηχούν στους φωτισμένους ανθρώπους, σε εμάς που το Αύριο μας ανήκει! Έπειτα έκανε μια εκτενή αναδρομή σε όλη την λειτουργία της Τοπικής μας Οργάνωσης που μέσα από δύσκολες αλλά και πολλές ευχάριστες στιγμές στέκεται πρωτοπόρος στον Αγώνα για Ελευθερία και Αξιοπρέπεια! 


Στο τέλος, δεν θα μπορούσε να παραλείψει την αποφράδα ημέρα της 1ης Νοεμβρίου που τα αδέρφια μας έπεσαν κρατώντας Θερμοπύλες και εκείνος επέζησε από τα πυρά των δολοφόνων. Μέσα από την καρδιά του αναφώνησε πως δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την Θυσία των Αδερφών μας και ότι θα αγωνιστούμε μέχρι να δικαιωθούν οι Ψυχές τους! Όλοι σταθήκαμε όρθιοι και φωνάξαμε πως τα Αδέρφια μας είναι Αθάνατα και βρίσκονται πάντα κοντά μας! Η εκδήλωση έληξε με άπαντες σε στάση προσοχής να ψάλλουν ευλαβικά τον Εθνικό μας Ύμνο. Ζήτω η Ελλάδα!



Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/drasthriothtes-topikwn-dutikh-attikh-athhna-argolida#ixzz4OeaWKlQ0

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΟΧΙ στην Ξενοκρατία - ΝΑΙ στην Ελλάδα!

Άρθρο της διευθύντριας της εφημερίδας "Εμπρός", Ειρήνης Δημοπούλου - Παππά στην στήλη "Εγέρθητι"

Διπλή επέτειος Τιμής, Αγώνα και Νίκης, το ΟΧΙ των Εθνικιστών στους εισβολείς του τότε και τους εισβολείς του σήμερα. Τότε, στις 28-10-1940, οι ιταλοί ζήτησαν την διέλευση του στρατού τους από το έδαφος της Ελλάδος προκειμένου να καταλάβουν λιμένες και αεροδρόμια για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και την προώθησή του στην Αφρική. Αυτό ήταν το επίσημο αίτημα. Ο Μεταξάς (προσθέστε τα επίθετα που χρησιμοποιούν οι Yes men για το πρόσωπό του) αρνήθηκε την «διευκόλυνση». Στην Ελλάδα της Μεταπολεμικής Συμμαχικής και Μεταπολιτευτικής «Δημοκρατίας», οι ξένοι αποκτούν αυτοδικαίως στρατιωτικές βάσεις στην Ελληνική επικράτεια, και οι «δημοκράτες» υπάλληλοί τους ο Τζέφρυ, ο Αντώνης, ο Αλέξης κι ο Κυριάκος διαγκωνίζονται για να παραδώσουν την Πατρίδα μας, σαν να είναι αντικείμενo της ιδιοκτησίας τους, στους δανειστές των χρεοκοπημένων κομμάτων τους.
Μέσα από τα συντρίμμια που αφήνουν εκείνοι, οι Εθνικιστές της Χρυσής Αυγής σηκώνουν την σημαία της Αντίστασης και της Ελευθερίας και λένε το νέο ΟΧΙ. Το παρακράτος των διεφθαρμένων απαντά με σφαίρες, δολοφονώντας εν ψυχρώ δύο Χρυσαυγίτες την 1-11-2013. Οι Έλληνες Εθνικιστές δεν κάνουν πίσω. Τρία χρόνια αργότερα, λέμε πάλι ΟΧΙ στους παράνομους νόμους τους, στις ανθελληνικές αποφάσεις τους, στους Ψεύτες και τους κλέφτες του καταστροφικού μνημονιακού και αντισυνταγματικού τόξου. ΟΧΙ στους δημίους, τους υποκριτές «συμμάχους» που όταν

«Σε κάθε χιονισμένη ράχη,
σαν πολεμούσαμε μονάχοι,
όλοι λαγούς με πετραχήλια μας ετάζατε
και μεσ’ στα μάτια με λατρεία μας κοιτάζατε.
Μα ξεχαστήκαν όλα εκείνα,
η Πίνδος και η Τρεμπεσίνα,
κι ίσως μια μέρα εμάς που τόσο αίμα εχύσαμε,
να μας καθίσουν στο σκαμνί, γιατί νικήσαμε».

Τραγούδια του Αγώνα και της Δόξας του 1940 δεν αρέσουν, βεβαίως, στα γιουσουφάκια, τα όργανα της Μεγάλης Αντικατάστασης των Ευρωπαϊκών Πληθυσμών, που διευκολύνουν και χρηματοδοτούν την εισβολή των εκατομμυρίων «μεταναστών». Γι’ αυτό και, σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, με εγκύκλιο που πήγε στα Σχολεία οι δάσκαλοι καλούνται να μην περιλάβουν φέτος τραγούδια της «τραγουδίστριας της νίκης», Σοφίας Βέμπο, στις σχολικές εορτές. Είναι «Ρατσιστικά» και «Εθνικιστικά» γιατί η εικόνα της Δόξας να τυλίγει «με της νίκης τα κλαδιά» τους Έλληνες πολεμιστές, τα παιδιά της Ελλάδος «που ορκιστήκαν να νικήσουνε», και η προσευχή στην « γλυκιά Παναγιά» δεν ταιριάζει με τις εθνομηδενιστικές ιδεοληψίες του Φίλη και των πολιτικών και οικονομικών προϊσταμένων του.
Γενιές διαβρωτών του εθνικού φρονήματος, από τα προπαγανδιστικά σχολεία του Περισσού, χαϊδέψουν τα αυτιά των χλιαρών Ελλήνων με τα εύηχα περί «ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών», ενώ τέτοιες μέρες το κρατικό τους πρότυπο κατέπνιγε την αντίσταση των Ούγγρων στα σοβιετικά τανκς. Με τους Έλληνες γονείς αδιάφορους καταναλωτές, το έργο τους ευκολύνεται. Με γονείς και δασκάλους με αποφασιστικότητα και γνώση, οι απαγορεύσεις παρακάμπτονται, και τα τραγούδια της ελευθερίας θα ανθίσουν στα χείλη και τις ψυ- χές των νέων Ελλήνων.
Το σύνθημα των Εθνικιστών «Τα κόμματα διχάζουν-Η Πατρίδα ενώνει» είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Όπως και τούτο το τραγούδι της Βέμπο από την εποχή του ξενοκίνητου σπαραγμού που επιβλήθηκε με την πτώση του Άξονα: «Τώρα που αίμα αδερφικό το χώμα ιδρώνει κι η Ελλάδα πνίγει την Ελλάδα στα βουνά, έβγα απ’ τον τάφο Θοδωρή Κολοκοτρώνη κι αδέρφια κάνε όλους τους Έλληνες ξανά». Αδέλφια ξανά! Μετά από δεκαετίες εμφύλιου μίσους, ρεμούλας και κομματοκρατίας, ήρθε η ώρα να πούμε Πρώτα η Ελλάδα! Πρώτα οι Ελληνες!
Τότε, σε κάθε βουνό και κάθε θάλασσα, θα τραγουδήσουμε πως

Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν
σαν το Λίβα που καίει τα σπαρτά
Μα οι εχθροί μας πια τώρα σκορπίσαν
και ξανάρθε για μας λευτεριά,
για να φτιάξουμε τα όσα γκρεμίσαν
ας κοιτάξουμε τώρα μπροστά.
Νέα δύναμη το έθνος θα πάρει
σαν και πριν να βαδίσουμε εμπρός
κι ο καινούργιος στρατός με καμάρι
θα σταθεί των συνόρων φρουρός
Όλη ορθή μες στον ήλιο προβάλει
και ψηλά το κεφάλι κρατεί
μια πατρίδα πολύ πιο μεγάλη,
μια πατρίδα πολύ πιο τρανή.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ochi-sthn-jenokratia-nai-sthn-ellada#ixzz4OZnCNQIA

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Στην ΑΡΤΕΜΙΔΑ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

27 Οκτωβρίου 2016, στην Τ.Ο. ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ,

ο συναγωνιστής Αλέξανδρος Γέροντας μίλησε με λόγια από καρδιάς.
Στη φωτογραφία, ο Βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Παππάς, ενώ προλογίζει τον άξιο συναγωνιστή

Η αριστερή συνείδηση της ΝΔ: Ύμνος στον κομμουνισμό από Τζιτζικώστα

Η ΝΔ κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποδείξει ότι πάσχει από κόμπλεξ κατωτερότητας απέναντι στην αριστερά. Κάτι, άλλωστε, το οποίο επιβεβαιώνεται με τα πεπραγμένα της ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γεωργιάδη για τους κομμουνιστές, η επίσημη αποδοκιμασία του από την ΝΔ, αλλά και η απαράδεκτη συμπεριφορά του ίδιου να δεχθεί αυτόν τον ηθικό και πολιτικό εξευτελισμό (συνηθισμένος σε κάτι τέτοια), δείχνουν το μέγεθος της ιδεολογικής ανυπαρξίας και της πολιτικής ανικανότητας που διέπουν τη ΝΔ.

Όταν μάλιστα έχουμε και τις σχετικές πρόσφατες δηλώσεις του νυν αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι δηλαδή τιμά (!) την αριστερά και ότι ο Τσίπρας είναι δήθεν (!!!) αριστερός, τότε καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα συμπλέγματα κατωτερότητας της «μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης» έχουν βαθιές ρίζες, οι οποίες εκτείνονται μέχρι τον ψευτοεθνάρχη Καραμανλή και την νομιμοποίηση άνευ όρων του ΚΚΕ, κάτι, άλλωστε, που τόνιζαν εναγωνίως οι νεοδημοκράτες τις τελευταίες ημέρες, μη τυχόν και κατηγορηθούν για αντικομμουνισμό.
Η πιο χαρακτηριστική δήλωση, όμως, των τελευταίων ημερών, η οποία δείχνει σε ποιο βαθμό έχει φτάσει η απίστευτη δουλοπρέπεια που διέπει τη ΝΔ, ανήκει στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιο αρχηγό της ΝΔ, στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές, Απόστολο Τζιτζικώστα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Τζιτζικώστας (τον οποίο, μάλιστα, κάποιοι θεωρούν και ως «σκληρό δεξιό») δήλωσε σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα ότι: «Αλίμονο, αν κάποιος γενικεύει και χαρακτηρίζει την Αριστερά και την πορεία της, με βάση το τι κάνει μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων σήμερα στη χώρα»!
Σύμφωνα, λοιπόν, με την λογική του Τζιτζικώστα (και όχι μόνον), η Αριστερά έχει διαχρονικά μία γενικά θετική και εποικοδομητική πορεία, ένα απολύτως σεβαστό όνομα, το οποίο δεν μπορούν να της το σπιλώσουν διάφοροι που προφανώς παριστάνουν τους αριστερούς! Ο Τζιτζικώστας δεν έκανε τίποτα άλλο από το να επαναλάβει, με μια πιο «προχωρημένη» φρασεολογία, αυτό που ανέκαθεν πίστευε και βροντοφώναζε η ΝΔ για την αριστερά σ΄αυτήν την Χώρα. «Σεβασμός» και  «εκτίμηση» στο έργο της, ασχέτως αν οι δραστηριότητες αυτών των έργων συμπεριλαμβάνουν πολλά αποτρόπαια έργα, όπως έναν εμφύλιο πόλεμο (ή συμμοριτοπόλεμο) με σφαγές  αθώων, οι οποίοι ηλικιακά έφταναν μέχρι και σε μικρά παιδιά. Δεν υπάρχει, επομένως, κανένα άλλοθι για οποιονδήποτε θεωρεί την αριστερά επικίνδυνη για την Πατρίδα και τον Λαό, να καλεί άμεσα ή έμμεσα τους Έλληνες να ψηφίσουν ΝΔ για να αποσοβηθεί ο αριστερός κίνδυνος.
Έτσι κι αλλιώς, σ ‘ όλα τα βασικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τον Τόπο, η ΝΔ και οι ποικίλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις του Τόπου συναινούν σε απόλυτο βαθμό. Τα Μνημόνια, ο χωρισμός Κράτους- Εκκλησίας, το Σύμφωνο Συμβίωσης, το Τζαμί στην Αθήνα, το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο και φυσικά ο αντεθνικισμός αποτελούν κοινή δεξαμενή σκέψης και συμπεριφοράς. Γι΄αυτό και η ΝΔ, όχι μόνο είναι ανίκανη να πολεμήσει τον μαρξιστικό εθνομηδενισμό, αλλά φροντίζει η ίδια με κάθε τρόπο να τον ενισχύει από την δική της φιλελεύθερη  οπτική γωνία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Παλαιό Φάληρο: Με λαμπρότητα ο εορτασμός της επετείου του "ΟΧΙ". Παρών o Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου "Χρυσή Αυγή" Χρήστος Παππάς




 
Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στο Παλαιό Φάληρο η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την καθιερωμένη πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου, όπου το παρών έδωσε o Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» κ. Χρήστος Παππάς συνοδευόμενος απο τους Δημοτικούς Συμβούλους της Ελληνικής Αυγής κ. Σωτήρη Μεταξά και Τρύφωνα Μπουγά. Ανάμεσα στις όμορφες παρουσίες της ημέρας ήταν και αυτή της κας Ολυμπίας Αναστασοπούλου (πρώην δημοτικής συμβούλου). Επίσης, παραβρέθηκε πλήθος εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας και του Ναυτικού και φυσικά πολυπληθής ήταν η παρουσία του Φαληρικού λαού. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η μαθητική παρέλαση, η οποία γι΄ ακόμη μία χρονιά ήταν άψογη χάρη στη συμβολή του αντιδημάρχου Παιδείας κ. Αλέξανδρου Κορόμηλου. 
Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Φαληρικός λαός στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» κ. Χρήστο Παππά.  
Στις πρώτες θέσεις των επισήμων είδαμε το δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύση Χατζηδάκη με τη σύζυγο του, τον αντιδήμαρχο Πόλης κ. Ανδρέα Δούμα, τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Αλέξανδρο Κορόμηλο, την αντιδήμαρχο κ. Βίκυ Ανδρικοπούλου, τον Γιάννη Γουλιέλμο, τον Κωνσταντίνο Τεντόμα, τον Δημήτρη Καρκατσέλη, τον Γιώργο Ασημακόπουλο, την κ. Μαρία Ζάγκα, την κ. Χαρά Γιαννοπούλου, την κ. Αγγελική Ξυνού-Κορακιανίτη και την κ. Ευαγγελία Φακιολά. Ωστόσο, απόντες ήταν αρκετοί από τους δημοτικούς συμβούλους του κ. Χατζηδάκη.

Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρών ήταν ο κ. Γιάννης Μπίτσικας, από τη ΡΑΚ Παλαιού Φαλήρου, ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι. Οι κ. Γιώργος Βασιλείου και Γιάννης Τριάντος από την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Μαζί για το Φάληρο» και ο κ. Δημήτρης Πιτούλης από την παράταξη «Εμείς για το Φάληρο». Επίσης, οι κ. Σωτήρης Μεταξάς και Τρύφων Μπουγάς από την Ελληνική Αυγή για το Παλαιό Φάληρο. Μάλιστα, ο κ. Μεταξάς κατέθεσε και στεφάνι.

Από την Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στο Παλαιό Φάληρο ήταν η κ. Βαρβάρα Μιχαηλίδου, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τάκης Καϊμάκης.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Παλαιού Φαλήρου κ. Σίσσυ Ζαφειρίου, Παναγιώτης Ξανθουδάκης, Γιώργος Παπαδόπουλος και Αναστασία Μάρκου.

Τέλος, το παρών έδωσαν η πρόεδρος της Ενώσεως Κατοίκων Αμφιθέας «Σοφία Μπεφόν» κ. Βούλα Σπυριδωνίδου καθώς και η πρόεδρος και αντιπρόεδρος των «Φίλων του Ερυθρού Σταυρού» Παλαιού Φαλήρου κ. Βιβή Θεοδοσίου και Λίτσα Κολυβά. Κ.Λ.Π.




ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΤΗΡΗΣΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ;

Η εγκατάσταση των εβραίων στην Θεσσαλονίκη έγινε το 1516. Σημειωτέον, ότι ο Σουλτάνος είχε δώσει άδεια εγκατάστασης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με ειδικά προνόμια, σε 120.000 εβραίους από το 1.487. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη…
Ας δούμε τώρα τη στάση των εβραίων κατά την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό, όπως κατεγράφη στην Ιστορία, χωρίς κάποια αντισημιτική διάθεση.
Μαρτυρία 1η, του Αστυνόμου Νικολάου Αργυριάδη, στην εφημερίδα «Μακεδονία» της 20ης Μαΐου 1933:
«Ο Ελληνικός στρατός προχωρεί. Ο Ταχσίν κλονίζεται, καταρρέει, συντρίβεται. Οι Εβραίοι ετρομοκρατήθησαν. Μόνον ο Αυστριακός ναύαρχος θα μπορούσε να διώξη τους Γκιαούρηδες. Η Ανωτάτη Ισραηλιτική Κοινοτική Επιτροπεία συνελθούσα υπό την προεδρίαν του αρχιρραβίνου Μάϊρ, απεφάσισε να επιδώση ψήφισμα προς τον Αυστριακόν ναύαρχον δια του οποίου παρεκαλείτο ούτος όπως εισηγηθή εις την Σεβαστήν Κυβέρνησίν του και διαταχθεί ο ελληνικός στρατός ίνα μη εισέλθη ένοπλος εις την πόλιν! Ο Αυστριακός ναύαρχος ανέγνωσε μειδιών το γελοίον τούτο ψήφισμα και διαβεβαίωσε την επιτροπήν των χαχάμηδων ότι οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκην συστάσεων και κηδεμονίας. Οι Εβραίοι όμως επέμενον ότι ο Ελληνικός στρατός θα τους …έσφαζεν όλους και ότι ήτο επιβεβλημένη η αποστολή του ψηφίσματος τούτου προς την Αυστριακήν κυβέρνησιν! Πράγματι αι μωρίαι της Ισραηλιτικής Κοινότητος ετηλεγραφήθησαν μέχρι Βιέννης, η Βιέννη ετηλεγράφησεν εις τας Αθήνας και ο τότε υπουργός των Στρατιωτικών Ε. Βενιζέλος κατέστησεν ενήμερον των φόβων των Εβραίων τον κατ’ εκείνην την στιγμήν διά της οδού 26ης Οκτωβρίου εισερχόμενον εις την πόλιν διάδοχον…».
Κι αν αυτή η μαρτυρία σας φαίνεται… υπερβολική, ας δούμε και μια δεύτερη, του υπεράνω πάσης αντισημιτικής υποψίας συγγραφέως Mark Mazower, από το πολυδιαφημισμένο από την εγχώρια «πολιτική ορθότητα» βιβλίο του «Θεσσαλονίκη: Πόλη των φαντασμάτων – Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι 1430-1950»:

«…Και οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης επιφύλαξαν ψυχρή υποδοχή στον νικηφόρο ελληνικό στρατό. «Πρέπει να σας πούμε ότι ο Ισραηλίτης δεν έχει το νου του στις γιορτές», έγραφε ένας Εβραίος δάσκαλος λίγο μετά. «Έχει υιοθετήσει μία στάση σωστή και αξιοπρεπή, όπως ταιριάζει στον ηττημένο… Μόνο όταν χάνουμε αυτό που έχουμε, εκτιμούμε την πραγματική του αξία, και οι Ισραηλίτες, που ποτέ δεν ξέχασαν τα σπάνια προτερήματα της ανοχής και της ευμένειας του τουρκικού λαού, συναισθάνονται σήμερα, μέσα σ’ αυτή τη φοβερή καταιγίδα, ότι μόλις έχασαν την πιο σίγουρη και την πιο σταθερή τους βάση». Πολλοί είχαν σοβαρές αμφιβολίες για τη μελλοντική ελληνική διοίκηση. Ορισμένοι Εβραίοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι η προσάρτηση από την Ελλάδα θα είχε καταστροφικές συνέπειες, γιατί θ’ απόκοβε την πόλη από τις παραδοσιακές της αγορές, και αντιπρότειναν ν’ αποτελέσει η Θεσσαλονίκη με τα περίχωρά της ένα αυτόνομο κρατίδιο υπό την εγγύηση των Μεγάλων Δυνάμεων, μια εβραιοκρατούμενη μητρόπολη που θα ‘μενε έξω από τις αντιπαλότητες των Βαλκανίων γειτόνων της. Αυτή η πρόταση διεθνοποίησης συζητήθηκε με Νεότουρκους εμιγκρέδες της Βιέννης, μεσολαβητές ήταν ορισμένοι Ντονμέδες της Θεσσαλονίκης. Στην Κωνσταντινούπολη συστήθηκε μια τουρκο-εβραιο-βλάχικη Μακεδονική Επιτροπή, για την προώθηση αυτής της ιδέας. Ορισμένοι εξέχοντες Εβραίοι Οθωμανοί συμπαθούντες ίσως να προχώρησαν ακόμη περισσότερο και να υποσχέθηκαν στην οθωμανική κυβέρνηση οικονομική βοήθεια, αν συνέχιζε τον πόλεμο ενάντια στα βαλκανικά κράτη…».

https://ethnikismos.net

Μια φωτογραφία που εξηγεί γιατί το δύσκολο 1940 νικήσαμε και τώρα δεν σηκώνουμε κεφάλι

Η φωτογραφία δεν είναι απλά μια ακόμη από την εποχή που η Ελλάδα ζούσε τον θρίαμβο του Έπους του 1940. Είναι η… απάντηση σ΄ όσους ρωτούν γιατί τότε η σαφώς ασθενέστερη σ΄ όλα Ελλάδα μεγαλούργησε και σήμερα η χώρα δεν μπορεί να σταθεί όρθια και να αρθρώσει λόγο και άποψη έναντι όσων την βάζουν συστηματικά στη γωνία. Τότε η κατάσταση ήταν σαφώς πιο δύσκολη με τα όπλα να έχουν τον λόγο. Κι όμως τότε τα καταφέραμε…

Η εξήγηση λοιπόν στην λεζάντα της φωτογραφίας:

Στην πρώτη σειρά, δεύτερος από αριστερά, ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας.

Δεξιά του, πρώτος από αριστερά, ο βαρύτονος Ευάγγελος Μαγκλιβέρας.

Αριστερά του, τρίτος από αριστερά, ο τενόρος Κώστας Σάμιος.

Τελευταίος δεξιά ο έμπορος Τσαλίκης.

Στην δεύτερη σειρά, πρώτος από αριστερά ο δημοσιογράφος Δ.Γαλερίδης.

Δεύτερος, ο υπουργός Γεώργιος Καρτάλης.

Τρίτος, ο καθηγητής Δ. Θιβαδόπουλος.

Τέταρτος, ο συγγραφέας Γεώργιος Θεοτοκάς που έβαλε “μέσον” (!) για να πάει να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή.!!! Το “μέσον” του για τον σκοπό αυτό ήταν ο τότε Στρατηγός Σέργιος Γυαλίστρας.

Πεμπτος, ο βιομήχανος Συμεόνογλου.

Έκτος, ο δημοσιογράφος Κώστας Μάγιερ.

Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να έχουν γίνει αυτό που σήμερα λέμε… “βύσμα”. Κι όμως κανείς τους δεν κρύφτηκε. Κανείς τους δεν επικαλέστηκε την ιδιότητά του για να μην φορέσει το χακί και να πολεμήσει. Ούτε καν το σκέφθηκαν .

Όλη η ελληνική κοινωνία ,η συντριπτική της πλειοψηφία ενώθηκε για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Και κανείς πλην ελαχίστων δεν υπολόγισαν τους κινδύνους και τις ταλαιπωρίες .

Δεν ήταν μόνο οι εικονιζόμενοι “διάσημοι” της εποχής στη φωτογραφία που πολέμησαν . Υπήρξαν κι άλλοι πολλοί:

mia-fwto-pou-1

Ο ηθοποιός κ Διονύσης Παπαγιαννόπουλος πολέμησε σαν υπολοχαγός στη πρώτη γραμμή.

Ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος ήταν ασυρματιστής πυροβολικού πρώτης γραμμής.

Ο ηθοποιός Παντελής Ζερβός λοχίας πρώτης γραμμής.

Ο ηθοποιός, Νίκος Σταυρίδης ήταν τραυματιοφορέας πρώτης γραμμής.

Ο ηθοποιός Δήμος Αυγείας, ήταν καταδρομέας κολύμπησε στο παγωμένο νερό με το μαχαίρι στο στόμα και έκοψε τα καλώδια των εκρηκτικών, μιας παγιδευμένης από τον εχθρό σημαντικής γέφυρας, επιτρέποντας έτσι την προέλαση του Ελληνικού στρατού στην Κορυτσά, η απελευθέρωση της οποίας σηματοδότησε την αποφασιστική καμπή για την συντριβή των φασιστικών δυνάμεων.

Παρασημοφορήθηκε και συνέχισε να πολεμά μέχρι που σκοτώθηκε, πιστός στον υψηλό προορισμό του ρόλου του.

Ο ηθοποιός Πάνος Κυριακόπουλος, έπεσε πολεμώντας στον Αυλώνα.

Οι ηθοποιοί μας Θάνος Κωτσόπουλος, Μάνος Κατράκης, Λυκούργος Καλλέργης, Στέλιος Βόκοβιτς, Γκίκας Μπινιάρης, Νάσος Χριστογιαννόπουλος, Φροίξος Θεοφανίδης, Μάκης Τζίνης, Στέφανος Πήλιος,ήταν όλοι στρατιώτες και πρωταγωνιστές της πρώτης γραμμής.

Μαζί και μ’άλλους ανθρώπους της Τέχνης, όπως ο τενόρος Γ. Τουμπακάρης,που έπεσε ηρωικά και «με απερισκεψία ευέλπιδος» μαχόμενος, ή ο θεατρικός συγγραφέας και γενικός γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου Άγγελος Τερζάκης, που καταγράφεται ότι παρέμεινε στη ζώνη του πυρός ως το τέλος του πολέμου, ή οι αγαπημένοι μας συγγραφείς και ποιητές,Νίκος Καββαδίας, Νίκος Εγγονόπουλος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Άρης Δικταίος, Τάκης Σινόπουλος, Λουκής Ακρίτας, Γιώργος Σαραντάρης, Αστέρης Κοββατζής, Άγγελος Βλάχος, Ανδρέας Καραντώνης, Στέλιος Ξεφλούδας, Γιάννης Μπεράτης, κ.ά. ή οι ζωγράφοι-σκηνογράφοι, μοναδικοί και αγαπητοί Σπύρος Βασιλείου και Γιάννης Τσαρούχης, που κρατούσε στα χέρια του πάντοτε μια εικόνα της Μεγάλης Μάνας και ζωγράφισε την Παναγία της Νίκης.

Όλοι αυτοί μπορούν να πουν: «.έζησα το θαύμα.» όπως λέει ο Ανθυπολοχαγός Οδυσσέας Ελύτης για τον εαυτό του. Γράφει:

«Δεν απέμενε παρά να κρατήσω τον όρκο μου και να δώσω υπόσταση
στον Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, αυτόν που είχε δοκιμαστεί σε όλα
τα ανεβοκατεβάσματα της Ελληνικής Ιστορίας και που προχωρούσε ολοένα
για να φτάσει μέσα και πέρα από το θάνατο.»

«Από το άλλο μέρος, έγινε αιτία ο πόλεμος να συνειδητοποιήσω
τι είναι ο αγώνας, ο ομαδικός πλέον και όχι ο προσωπικός.

Θέλω να πω τι σημαίνει να μάχεσαι και συ.»

«Χωρίς την εμπειρία αυτή, πιστεύω δεν θα μου είχε ανοιχτεί ο δρόμος
για το «Άξιον Εστί».»

Πηγή: militaire

 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...