Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Forbes: Ολα τα κράτη, κι όχι μόνο η Ελλάδα, πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ



Ο κόσμος αναμασά πόσο καλύτερα είναι με το ευρώ, όμως κάνει λάθος.
Την άποψη πως όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ και να επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα εκφράζει στο αμερικανικό Forbes ο συγγραφέας Tim Worstall, υποστηρίζοντας πως τελικά δημιούργησε περισσότερα προβλήματα παρά πλεονεκτήματα.

«Το τρέχον διακύβευμα στην Ευρώπη είναι αν η Ελλάδα θα καταφέρει να συμμαζέψει τα προβλήματα χρέους της ή θα καταρρεύσει και θα χρεοκοπήσει και κατά συνέπεια βγει και από το ευρώ», γράφει ο συγγραφέας του βιβλίου «23 πράγματα που σας λέμε για τον καπιταλισμό» (23 Things We Are Telling You About Capitalism). «Πολλοί υποστηρίζουν ότι το να εγκαταλείψει το ευρώ θα είναι πολύ κακό για τη χώρα και την οικονομία της: και σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστο κατά τους πρώτους μήνες. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον αυτόν που προκύπτει από νέα έρευνα, η οποία δείχνει ότι δεν υπήρξαν στην πραγματικότητα από την αρχή και πολλά πλεονεκτήματα από την απόκτηση του ευρώ», προσθέτει.

Ο ίδιος τονίζει, θέλησε να εξηγήσει απλοϊκά τι σημαίνει σε όρους βασικής μακροοικονομίας η απόκτηση ενός κοινού νομίσματος, ότι το θετικό μιας νομισματικής ένωσης είναι η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και το αρνητικό προέρχεται από το εύρος της περιοχής που μοιράζεται την κοινή νομισματική πολιτική». Και επισημαίνει ότι οι δύο αυτές συνέπειες «έρχονται σε αντίθεση η μία με την άλλη».

Ο κόσμος αναμασά πόσο καλύτερα είναι με το ευρώ, όμως κάνει λάθος.
Προκειμένου, μάλιστα να μας εξηγήσει καλύτερα τι εννοεί αναφέρει το εξής παράδειγμα: «Τα βασικά σημεία είναι προφανή: Αν 100.000 κόσμος στο Bath (Σόμερεστ, Αγγλία) χρησιμοποιούσε διαφορετικό νόμισμα ο καθένας, τότε το εμπόριο μεταξύ των πολιτών θα ήταν πολύ δύσκολο. Αν όλοι χρησιμοποιούν το ίδιο, γίνεται πολύ ευκολότερο και έτσι κινείται περισσότερο το εμπόριο. Από τη στιγμή που το εμπόριο μας αποφέρει την ανάπτυξη που γράφει ο Ανταμ Σμιθ, τότε γινόμαστε όλοι πλουσιότεροι κι έτσι (το κοινό νόμισμα) είναι μια καλή ιδέα». Ωστόσο, αν και μέχρι στιγμής φαίνονται όλα καλά, υπάρχει κι ένα αλλά, κατά τον Worstall. «Αν χρησιμοποιούμε το ίδιο νόμισμα, τότε πρέπει εξ ορισμού να έχουμε την ίδια νομισματική πολιτική. Και όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή που καλύπτουμε, τόσο πιο πιθανό είναι έχουμε δύο ή και περισσότερες υποπεριοχές οι οποίες θα αντιδράσουν διαφορετικά σε ένα εξωτερικό ή ασύμμετρο σοκ». Αυτό κατά τον αναλυτή του Forbes είναι που συμβαίνει στην ευρωζώνη.

«Ο κόσμος αναμασά συνεχώς το πόσο καλύτερη είναι η ζώνη του ευρώ από τότε που εντάχθηκε το κοινό νόμισμα. Δεν είναι καλύτερη» υποστηρίζει και επικαλούμενος τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας τονίζει ότι «ανακαλύψαμε ότι τα αποτελέσματα της ΟΝΕ στις εμπορικές συναλλαγές είναι διαφορετικά από άλλες νομισματικές ενώσεις. Αλλά πιο ενοχλητικά, βρήκαμε [...] καμία ένδειξη ότι η ΟΝΕ τόνωσε το εμπόριο».

Ο Worstall συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι «ίσως όχι μόνο δεν υπήρξε κανένα όφελος (από την ΟΝΕ), αλλά μας έμεινε μόνο το κόστος» και «πράγματα που μας κοστίζουν και δεν αποφέρουν κέρδη είναι πράγματα που δεν θα έπρεπε να κάνουμε. Αρα, ξεκάθαρα, δεν πρέπει να έχουμε το ευρώ». «Για να το θέσουμε διαφορετικά: όλοι πρέπει να το εγκαταλείψουμε, όχι μόνο η Ελλάδα» τονίζει.


«Το ευρώ επιβάλλει κόστη ως αποτέλεσμα του κοινού νομισματικού πεδίου, της κοινής νομισματικής πολιτικής, αλλά δεν μας προσφέρει κανένα θετικό αντίκτυπο στο εμπόριο, όπως νομίζαμε ότι θα απολαμβάναμε. Ετσι, ας σταματήσουμε το πείραμα και όλοι, όχι μόνο η Ελλάδα, να εγκαταλείψουν το ευρώ» καταλήγει ο Αμερικανός αναλυτής στο άρθρο του στο Forbes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...