Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ερώτηση για την κατεδάφιση ναού του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: «Κατεδαφίζουν το ναό του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη»
Ακόμη ένα πλήγμα θα δεχτεί η Ορθοδοξία το προσεχές χρονικό διάστημα καθώς έχει δρομολογηθεί η κατεδάφιση του ιστορικού ναού του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη προκειμένου να κατασκευαστεί ένας νέος αυτοκινητόδρομος. Ο Προφήτης Ηλίας είναι μία τρίκλιτη βασιλική του 1846, κτισμένη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Άνθιμο ΣΤ’, με τετράπλευρη κεραμοσκεπή. Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σμύρνης, στην κοιλάδα της Αγίας Άννης με τα ρωμαϊκά υδραγωγεία, την οποία διαρρέει ο  Μέλης ποταμός. Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία μέσα στο ειδυλλιακό τοπίο της εξοχής, αποτελούσε αγαπημένο προορισμό των Σμυρναίων. Μετά το 1922, η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο ναός κηρύχτηκε στρατιωτική ζώνη και το οικοδόμημα χρησιμοποιήθηκε ως  αποθήκη πυρομαχικών. Σήμερα, ο ναός είναι ερειπωμένος και έχει υποστεί πολύ σημαντικές φθορές ενώ το εσωτερικό του είναι πλήρως λεηλατημένο.
Τα πρόσφατα σχέδια του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης για την κατασκευή νέων οδικών αρτηριών θα οδηγήσουν στο εκ θεμελίων γκρέμισμα του ιερού ναού ο οποίος τυγχάνει αμέριστου σεβασμού από χριστιανούς και μουσουλμάνους. Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που εξαφανίζονται τα λίγα εναπομείναντα σεβάσματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού η δικομματική κυβέρνηση, προκλητικά αδιάφορη, δεν αντιδρά με κανένα τρόπο απέναντι στις ανθελληνικές-αντιχριστιανικές επιδιώξεις της γείτονος χώρας. Ας σημειωθεί ακόμη, ότι παράλληλα με τα σχέδια κατασκευής νέων αρτηριών, ο Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης προωθεί το φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης χαμένων μνημείων της πόλης για την ενίσχυση του τουρισμού καθώς δεν δίστασε να ισοπεδώσει ολόκληρη γειτονιά στις πλαγιές του λόφου του Πάγου με σκοπό να έρθουν στο φως τα ελάχιστα σωζόμενα λείψανα του αρχαίου θεάτρου της πόλης προκειμένου αυτό να αναστηλωθεί πλήρως και να επαναλειτουργήσει. Επακόλουθο είναι να εγείρονται ερωτήματα για την σκοπιμότητα της κατεδάφισης του ναού του Προφήτη Ηλία δεδομένου ότι  η ενέργεια αυτή θα είναι τεράστια απώλεια για τη μελέτη της ιστορίας προηγούμενων ιστορικών περιόδων της περιοχής της Σμύρνης.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Γνωρίζουν την επικείμενη κατεδάφιση του ναού του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη και αν ναι, τι ενέργειες έχουν κάνει; Εάν όχι, για ποιο λόγο αδρανούν ενώ πρόκειται να κατεδαφιστεί ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά ιστορικο - θρησκευτικά μνημεία της περιοχής; Σε ποιες ενέργειες θα προβούν αμεσότατα προκειμένου να διαφυλαχθεί ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σμύρνη και να εξασφαλιστεί η μόνιμη μη κατεδάφιση του; Για πόσο ακόμη θα αφήνονται στη λησμονιά και την εγκατάλειψη ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία και κειμήλια  σε όλες εκείνες τις περιοχές που αποτελούν κοιτίδες του αρχέγονου ελληνικού πολιτισμού;
Αθήνα, 28/08/2013

Ο Ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...