Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Τούρκικο παζάρι για το νομοσχέδιο για τους ιεροδιδασκάλους στη Θράκη



Θρασεία παρέμβαση της Τουρκίας στο εσωτερικό της Ελλάδος
Με αφορμή την ψήφιση του νόμου περί του διορισμού των μουσουλμάνων ιεροδιδασκάλων  από το ελληνικό κράτος, νόμο τον οποίο υπερψήφισε η Χρυσή Αυγή, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον ρόλο μουσουλμάνου βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου που υποστηρίζει την τουρκοποίηση της Θράκης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ανακοίνωσε ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν «πριν την αναχώρησή του για το Κατάρ θα τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και θα του συστήσει να μην εγκριθεί από το Κοινοβούλιο αυτός ο νόμος ή αν εγκρίθηκε να επιστραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ο Αρίντς τόνισε πως ήδη ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει τηλεφωνήσει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο για να τονίσει πως αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι λάθος. Υπενθύμισε δε την προκλητική δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, «Η Ελλάδα πήρε το δικαίωμα από την τουρκική κοινότητα να διορίζει μουφτήδες και δασκάλους. Θέλετε να διορίζουμε εμείς τον Πατριάρχη;». Η Τουρκία ερμηνεύει έτσι κατά το δοκούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ούτως ή άλλως επί δεκαετίες κατάφορα παραβιάζει. Η εν λόγω συνθήκη μεταξύ άλλων αναγνωρίζει ως κριτήριο τη θρησκευτική ταυτότητα των μειονοτήτων. Ο Αρίντς όμως χαρακτηριστικά εξέφρασε τη δυσφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».
Η τουρκική πλευρά άφησε τις τελευταίες μέρες να διαρρεύσει ότι προτίθεται να επανεξετάσει το πάγιο αίτημα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να ανοίξει την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Κατά την πάγια τουρκική συνήθεια αμέσως μετά οι τούρκοι ξεκίνησαν τα παζάρια.  Μάλιστα οι απαιτήσεις της Άγκυρας ήρθαν υπό την μορφή ωμού εκβιασμού προς την Ελληνική πλευρά.
Να σημειωθεί ότι στο Κατάρ βρίσκονται σήμερα τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς όσο και ο Ερντογάν. Τυχαίο γεγονός ή μήπως μια ευκαιρία να συνομιλήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητος για θέματα οικονομικά αλλά και εθνικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...